Puma Business
Image default
Business / Business Services

De verschillen tussen een plat dak en een zadeldak

In de regel is een dak een overdekking van een gebouw of een onderdeel daarvan. Het dak bestaat uit een of meer hellende of schuine vlakken. Dit wordt een dakschild genoemd, of uit een horizontaal vlak, een zogenoemd platdak. Er zijn dus meerdere soorten daken. Ook zijn er van iedere dakvorm weer meerdere varianten. In deze blog wordt er geschreven over een plat dak en een zadeldak. De kenmerken, geschikte dakbedekkingen en voordelen zullen aan bod komen.

 

De kenmerken van beide daken

Een dak wat plat is, bestaat uit één horizontaal dakvlak. Vaak is er sprake van een kleine hellingshoek. Deze hellingshoek zorgt ervoor dat de afwatering vlot verloopt. Naast het plat dak heb je ook nog een zadeldak. Dit is een van de populairste soort daken. Een dakdekker komt dit soort daken vaak tegen. De zadeldaken passen bij veel verschillende bouwstijlen. Een zadeldak bestaat in de meest eenvoudige vorm uit een combinatie van twee dakvlakken. Deze twee dakvlakken vormen samen een omgekeerde V. 

 

Wat zijn de voordelen?

  1. dakbeheer niet. Een zadeldak creëert extra leefruimte door het dak steil te maken. Terwijl een zadeldak windbestendig is, zorgt het ook nog eens voor een goede afvoer van het hemelwater.

 

Welke mogelijke dakbedekkingen zijn er?

Je kan je dak op verschillende manier bedekken. Allereerst is het mogelijk om voor metalen dakplaten te kiezen. De tweede optie is het bedekken van je zadeldak met riet. Riet geeft een uitstraling aan je woning die erg rustig is. De derde optie is het bedekken van je zadeldak met klassieke dakpannen. Zo kan je denken aan gebakken kleidakpannen, tegel- of betonpannen. Zadeldaken kan je ook met leien bekleden. Wanneer je voor deze leien kiest heb je de keuze voor natuur- of kunstleien.

https://economy.nl/

Related Posts

Kunststof deuren

Bouwkundige keuring gebouw in Rotterdam

Xantion, ICT-bedrijf in Veenendaal