Puma Business
Image default
Business / Business Services

Een MJOP opstellen is nog niet zo makkelijk

Om het onderhoud en het beheer van vastgoed beter in kaart te hebben is een meerjarenonderhoudsplan (MJOP) een goede manier om dit op een professionele manier te laten zien. Hiermee is er een opgesteld plan waaraan kan worden gerefereerd. Maar dat is allemaal makkelijker gezegd dan gedaan, zo’n plan opstellen kan een behoorlijke klus zijn. Hier zijn dan ook een aantal onderdelen waar je goed op moet letten als je een meerjarenonderhoudsplan opstelt.

 

Keuzes, keuzes

Ten eerste moet je beslissen of je voor een planning of een begroting gaat, maar natuurlijk is beide ook een mogelijkheid. Een meerjarenonderhoudsplan is eigenlijk al een beetje van beiden, bij het plan dat je hebt moet je ook de financiële haalbaarheid aan kunnen tonen. Deze haalbaarheid dient dan natuurlijk ook goed te kunnen worden uitgelegd, bij een plan dat over een langere periode gaat wordt dat al een stuk moeilijker.

 

Lange en korte termijn

Het is lastig in de toekomst te kijken, maar vooral met een heel bedrijf is het moeilijk om een planning en begroting te maken over de lange termijn. De middelen die worden gebruikt moeten dan ook duidelijk worden beschreven. Op de korte termijn is het al een stuk beter te doen, dit kan ook uitgebreider worden uitgelegd. Laat dan vooral je expertise zien bij de korte termijn, als deze plannen goed zijn worden de lange termijn plannen ook sterker.

 

Nu voor het echt

Een plan opstellen en daarbij de juiste begroting hebben is dus best pittig, maar het dan ook daadwerkelijk uitvoeren is nog een stuk moeilijker. Je moet daarvoor de juiste mensen hebben, het juiste materiaal en het moet ook meezitten met de randzaken. Zorg er dan ook voor dat er voldoende ruimte is in de planning en begroting. Je kan af en toe natuurlijk ook flink de wind tegen krijgen, zoals bijvoorbeeld een crisis. Dat zal grote veranderingen brengen maar ook in je begroting en planning hoor je daarvoor tot op een zekere hoogte rekening op voorbereid te zijn.

https://laan35.nl/