Puma Business
Image default
Business / Business Services

Een water/water warmtepomp

 

Warmtepompen zijn een steeds populairder systeem om ruimtes te verwarmen. Waar vroeger bijna altijd CV ketels werden gebruikt wordt tegenwoordig steeds vaker een warmtepomp geïnstalleerd. Dat komt omdat warmtepompen vaak ten opzichte van oudere systemen heel wat voordelen hebben. Zo is een warmtepomp vaak zuiniger. Dit komt door hoe de warmtepomp werkt. Er zijn veel verschillende soorten warmtepompen, hieronder wordt de werking van een water/water warmtepomp uitgelegd.

 

Warmte uit de grond putten

Zoals de naam het al een beetje verklapt genereert de warmtepomp niet zelf direct warmte. Een CV ketel bijvoorbeeld genereert warmte door verbranding. Een warmtepomp ‘leent’ warmte uit een natuurlijke warmtebron. Dit kan buitenlucht zijn, een lichaam water, of in het geval van de water/water warmtepomp de grond. Een onderdeel van de warmtepomp is namelijk een buizensysteem dat diep onder de grond loopt. Door dit buizensysteem loopt water, dat warmte kan onttrekken uit de grond. Dit werkt via straling.

 

De ruimte verwarmen

De volgende stap in de werking van de warmtepomp is de daadwerkelijke verwarming van de ruimte. Dit gebeurt bij een water/water warmtepomp vaak aan de hand van een vloerverwarming. Dit is ook een systeem van buizen. Het warme water stroomt hier doorheen en geeft zo warmte af aan de omgeving.

 

Geen verbranding nodig

Een van de grootste voordelen van de warmtepomp ten opzichte van de CV ketel is dat er geen verbranding nodig is. Dit zorgt voor een veel zuiniger verwarming systeem. Omdat er geen brandstof hoeft worden te gebruikt maar alleen elektriciteit om de warmte rond te pompen is het systeem een stuk zuiniger dan vorige verwarming systemen. Dit betekent dus ook dat de warmtepomp veel beter is voor het milieu.

 

De keuze voor een warmtepomp is lastig te maken, mede door de hoge installatiekosten er van. Toch is het een aantrekkelijk systeem zeker wanneer je bedenkt dat de installatiekosten in het overgrote deel van de gevallen terug te verdienen is door de lage kosten van verbruik en onderhoud.

 

Related Posts

In een paar minuten een bouwcontainer huren

Incassobureau Ede nodig?

genoeg tijd voor ontwikkelen