Puma Business
Image default
Business / Business Services

Lees eerst de kleine letters van je energie leverancier of ga zoek naar reviews

De rekeningen van de energie leverancier vormen voor de meesten van ons een aanzienlijk deel van de huishoudelijke uitgaven. Nu de gas- en elektriciteitsprijzen jaarlijks stijgen, is het belangrijker dan ooit om een manier te vinden om de kosten te drukken.

Veruit de snelste, gemakkelijkste en meest effectieve manier om je uitgaven te verminderen is om over te schakelen op een nieuw, goedkoper tarief (of nieuwe tarieven). Gebruik een vergelijkingssite om uit te vinden hoeveel je kunt besparen door vandaag de dag over te stappen naar een nieuwe leverancier – het is gratis, duurt slechts een paar minuten en je verbindt je nergens aan door alleen te vergelijken. Het beste van alles is dat je honderden euro’s kunt besparen op je jaarlijkse rekening!

Soorten gas- en elektriciteitstarieven: single fuel of dual fuel

De meeste nieuwbouwwoningen gebruiken tegenwoordig alleen nog maar elektriciteit, dus eigenaren hoeven zich geen zorgen meer te maken over een gastarief. Maar wie zowel gas als elektriciteit aan huis levert, moet een keuze maken: beide brandstoffen bij dezelfde leverancier halen, tegen hetzelfde tarief, of twee aparte contracten afsluiten.

Een dubbel brandstoftarief (met zowel gas als elektriciteit van dezelfde leverancier) is zeker de eenvoudigste optie. JE hoeft maar één factuur te betalen en met één leverancier af te rekenen, wat je leven een stuk makkelijker maakt. En meestal krijgt je een betere prijs als je beide brandstoffen bij elkaar krijgt. Dit is echter niet altijd het geval. Als de prijs echt de belangrijkste factor is bij het kiezen van een nieuwe deal, dan is het de moeite waard om een vergelijking te maken tussen de prijzen van een dubbel brandstoftarief in je regio en de prijs van twee afzonderlijke tarieven voor één enkele brandstof om er zeker van te zijn.

Soorten gas- en elektriciteitstarieven: vast tarief of variabel tarief

Je hebt twee basisopties: Vaste Energie Tarieven voor Vaste Energie Tarieven. Bij een vast tarief wordt de prijs per eenheid van je gas of elektriciteit voor een bepaalde periode (meestal tussen één en twee jaar) in vastgelegd in het contract. Natuurlijk hangt het werkelijke bedrag dat je betaalt af van je gebruik, maar je bent er zeker van dat dit in ieder geval de enige variabele is. Je bent veilig voor prijsstijgingen en hoewel je er ook niet van profiteert als de prijzen dalen, gebeurt dit toch niet vaak.

Over het algemeen betekenen vastrentende tarieven lagere prijzen, evenals veiligheid en voorspelbaarheid, en dus zijn ze bijna altijd de betere optie – hoewel dit niet altijd het geval is! Sommige leveranciers, zoals Bulb, bieden alleen een variabel tarief, maar het is nog steeds goedkoper dan veel andere aanbiedingen op de markt – met inbegrip van veel aanbiedingen.

Variabele Energie Tarieven

De prijs per eenheid op basis van een variabel tarief zal schommelen in overeenstemming met de groothandelsprijzen voor energie en eventuele wijzigingen in de exploitatiekosten voor leveranciers die bijvoorbeeld het gevolg kunnen zijn van beleidswijzigingen. In de praktijk zijn leveranciers veel meer geneigd om prijsstijgingen door te berekenen dan eventuele prijsdalingen aan klanten.

De meest voorkomende variabele tarieven zijn standaard, of standaard variabele tarieven (SVT’s). Deze tarieven, die klanten na afloop van de vaste tariefvoorwaarden of wanneer zij een nieuwe woning betrekken, zijn verantwoordelijk voor een aanzienlijk deel van de overfacturering op de energiemarkt.

Vergoedingen bij vertrek

Als je een vast tarief hebt en je ervoor kiest om dit voor de vastgestelde termijn te verlaten, ben je vrijwel zeker uitstapvergoedingen verschuldigd aan de leverancier. De waarde zal variëren van leverancier tot leverancier. Als je een variabel tarief hebt, dan hoef je geen uitstapkosten te betalen. Daarnaast zullen sommige leveranciers je aanbieden om je uitstapvergoedingen voor je te betalen als je naar hen overstapt, dus houd een oogje in het zeil.